11 januari 2008

Demokratins mörka baksida


I kväll börjar helvetet.

Tolv fredagkvällar i rad kommer TV4:s danstävling ”Let's Dance” att sabotera mitt liv.

Missförstå mig inte, jag har inget emot vare sig TV4 eller Ulf Larsson. Däremot har jag bestämda åsikter kring tittarnas möjlighet att ringa in och rösta i programmet.

Telefonnumret som tittarna ringer skiljer sig nämligen bara en siffra från vårt hemnummer. Om den dansintresserade tv-tittaren i 031-området råkar slå en fyra framför det avgiftsbelagda numret kopplas denne alltså till ett gult landshövdingehus i Göteborg och inte till Bonniers dansskola i Stockholm. (Dessutom sparar uppringaren drygt fem spänn på att ringa fel!)

Vän av ordning invänder kanske att det är osannolikt att mer än någon enstaka tittare per år ska göra detta klantiga misstag och därmed gå miste om sin chans att delta i den demokratiska processen.

Vän av ordning har i så fall helt fel.

Antalet felaktiga samtal en vanlig ”Let's Dance”-fredag brukar vara omkring tio stycken, under slutomgångarna betydligt fler. Oftast är det barn som knappat fel, ibland även vuxna som med hjälp av fredagsgroggen sänkt både finmotorik och sifferminne till en fyraårings nivå.

Jag ser fyra principiellt olika sätt att bemöta problemet med felringarna:

1) Att bara låta signalerna gå fram tills uppringaren lägger av. Det blir ett himla ringande men ingen arbetsinsats krävs.

2) Att dra ur telefonen ur jacket. Då riskerar potentiellt viktiga samtal (meddelanden om lotterivinster, jobberbjudanden) att förbli obesvarade.

3) Att svara och ge uppringaren en vänlig men bestämd tillrättavisning. Har testats, men resulterar mest i gråtande barn eller påståenden i stil med ”Men jag slog ju rätt nummer!”.

4) Att svara - men ge sken av att uppringaren har kommit rätt fast röstat på någon annan än det var tänkt. Resulterar ibland också i gråtande barn men felringaren förlorar åtminstone inte hoppet om demokratins styrka. Under ”Idol 2007” (ja, de använder samma nummerserie för sina telefonomröstningar) blev det ”Du har röstat på Idol-Janne. Tack för ditt samtal” .

I kväll blir det alternativ fyra och Tito Beltran som får de felringande göteborgarnas röster.

1 kommentar:

Anonym sa...

...och nu kommer frågan, hur många röstade på Tito idag?
Samt: har du valt Tito bara för att han bott i KBA? :)