05 september 2007

Ett löfte som ger baksmälla

När det började storma kring bakfyllebruset Revigör i somras lovade företaget bakom produkten att ändra formuleringarna i sin marknadsföring, efter påtryckningar från läkemedelsverket.

Vi har tagit bort en del medicinska påståenden, till exempel att Revigör skulle bota huvudvärk, sa vd Claes Julin till Dagens Media.

Genom att påstå att brustabletterna lindrar alkoholrelaterade dagen-efter-besvär snarare än huvudvärk får företaget Scandinavian Healthy Brands fortsätta att sälja dem, eftersom de betraktas som kosttillskott och inte läkemedel med medicinska effekter. Alla nöjda, eller?

Problemet är att Claes Julins påstående är lögn.

Revigör säljes fortfarande med hjälp av olagliga påståenden. Testa själv att googla huvudvärk eller Revigör och se vilka formuleringar som Scandinavian Healthy Brands använder i sin marknadsföring. De har även köpt reklam kopplad till sökordet bakfull, men där är formuleringen mer lagenlig eftersom den handlar om alkoholrelaterade bakfyllebesvär.

Det kan förstås vara så att företaget råkat glömma att ändra sina formuleringar i Google-annonserna. I så fall är saken ännu mer pinsam, eftersom de själva skriver att de satsar på e-handel. Ett börsnoterat företag som sysslar med e-handel och inte har koll på sina sökord hos Google borde sälja sina varor på torget i stället.

Så antingen handlar det om en högst medveten gangstring och ett långfinger till läkemedelsverket - eller en pinsam tabbe som avslöjar hur usel koll företaget har på sin marknadsföring. Vilket som är mest allvarligt får betraktaren avgöra själv.

Samtidigt fortsätter Staffan Svensson och hans kolleger på Sahlgrenska universitetssjukhuset att kritisera Revigör ur ett mer vetenskapligt perspektiv. I dagens GP skriver de om senaste turerna kring den opublicerade studien som Revigör åberopar i sin marknadsföring.

Jag har också försökt att få tag på den omtalade studien, utan resultat. Desto lättare är det att få tag på Revigör. Det finns att köpa i Pressbyråkiosken i kulvertplanet på Sahlgrenska.

Inga kommentarer: