04 juli 2007

Lögnen om läkarlönerna

Läkare tjänar bäst är rubriken på Aftonbladets hemsida och i ingressen står att läkare har en snittlön på över 56000 kronor i månaden.

Det låter ju som en intressant nyhet, inte minst för sommarlediga läkarstudenter utan studiemedel.

Problemet är att det inte är sant.

Nyheten, som tas upp i flera medier, bygger på statistik från tjänsteföretagsorganisationen (puh!) Almega. Deras siffror visar att de 813 läkare som är anställda bland medlemsföretagen har en genomsnittlig månadslön på 56872 kronor. Därmed är läkarna i topp bland tjänsteyrken, enligt Almega.

Vad som inte framgår är att det är en mycket liten andel av Sveriges läkare som arbetar i tjänsteföretag. Den absoluta majoriteten arbetar i landstingen. Läkarförbundet har inte mindre än 23899 medlemar som arbetar i landsting, alltså drygt 29 gånger fler än antalet läkare som arbetar i tjänsteföretag.

Medellönen för landstingsanställda läkare är 47825 kronor i månaden enligt Sacos statistiksystem lönesök. Det är visserligen också en rejäl slant - men drygt 9000 lägre än den siffra som i riksmedia presenteras som en genomsnittlig läkarlön.

Om man i stället antar att siffran 47825 kronor ligger betydligt närmare medellönen för läkare faller hela resonemanget om att läkare tjänar bäst. Då blir landets doktorer slagna av såväl IT-chefer, försäljningschefer och marknadschefer. Åtminstone av dem som arbetar i Almega-ansluta företag.

Vad kan vi då lära oss av denna räkneövning? Här är tre förslag:
  • En händelselös onsdag i juli är en bra dag att presentera nyheter om man vill ha uppmärksamhet kring sin egen organisation. Om man bifogar siffror och staplar så att det ser genomarbetat ut så publiceras det med stor sannolikhet utan större analys och källkritik.

  • Det är inte så svårt att som journalist hitta svagheter i källmaterial om man ägnar några minuter åt att fundera. Är det rimligt att 813 läkare anställda i privata företag är en representativ del av läkarkåren vad gäller ålder, kompetens och inkomst?

  • Det är dumt att lägga tid på att utbilda sig till läkare om man bara vill ha hög lön.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skapligt överbetalda dessa kvasi-akademiker är. Majoriteten är ju tossiga förlästa uddamänniskor som totalt saknar social kompetens och som sökte sig till den akademiska värden på grund av att de inte passade in bland de "normala" ungdomarna under skoltiden. De såg akademikervärden som en utväg på grund av sin udda och töntifierade personlighet !

Anonym sa...

Hej anonym!
Kul att du inte kan stava till värld.
Dr

Anonym sa...

HAHA så ägd!
Kirurgen

Anonym sa...

Du borde vara glad att vi läkare finns,
vem hade annars tagit hand om dig när du blivit sjuk?

Dessutom, så kan inte vem som helst klara utbildningen, så jag förstår att du är bitter.
Människor vill inte vara sämre än andra.

Läkare 27 år