06 juli 2007

Boka en hälsoresa till Hyderabad!

Om det svider när du kissar kan det vara läge att fundera på en resa till Indiens sjätte största stad Hyderabad.

Deras avloppsvatten kan nämligen göra underverk mot såväl urinvägsinfektioner som högt blodtryck och depression.

I Hyderabads omgivningar finns över 90 fabriker som tillverkar generiska läkemedel. Generiska läkemedel är medicinens motsvarighet till operativsystemet Linux - produkter som fungerar utmärkt men som inte har någon upphovsman som kräver ersättning. Originalpatenten har gått ut och det är fritt fram att massproducera läkemedlet och sälja billigt, till exempel på svenska apotek.

Problemet är att fabrikerna inte bara producerar läkemedel för export. Oroväckande mycket av substanserna hamnar också i avloppsvattnet.

Joakim Larsson och hans kolleger vid Göteborgs universitet har med hjälp av vattenprover skickade från Indien upptäckt att koncentrationen av läkemedel i avloppsvattnet är så höga att de skulle räcka för att behandla människor. Halten av ciprofloxacin, ett antibiotikum som används vid svårare urinvägsinfektioner, är högre än den maximala koncentration som tolereras i mänskligt blod vid behandling. Koncentrationen är tusenfalt högre än vad som krävs för att döda vissa bakterietyper.

Förutom ciprofloxacin har bland annat höga halter av citalopram (används mot depression), diklofenak (mot värk, finns i Voltaren) och metoprolol (mot högt blodtryck) uppmätts.

Forskarna har även roat sig med ett räkneexempel. Den mängd läkemedel (av de elva kontrollerade) som släpps ut varje dygn i Hyderabads avloppsvatten skulle kosta över 900000 kronor på ett apotek i Sverige. Världens mest värdefulla avloppsvatten?

Så vad är då nyheten här? Ännu ett i raden av u-länder som producerar varor åt den rika världen till priset av dålig miljö?

Det kan tyvärr bli värre än så.

Höga halter av antibiotika i avloppsvatten gör att bakterier lättare blir resistenta. Bakterier kan utbyta information med varandra för att bli extra motståndskraftiga och avloppet i Hyderabad ser ut att vara en utmärkt grogrund för nya bakteriestammar som vill undgå våra kraftfullaste antibiotika.

Hur de övriga läkemedlen i avloppsvatten påverkar naturen vet vi ännu så länge lite om. Vi vet att citalopram i högre doserpåverkar fiskars beteende och att könshormoner från p-piller påverkar fortplantningen hos fiskar - men mycket återstår att upptäcka.

Joakim Larsson höll en föreläsning för vår kurs under någon av de tidiga terminerna. Då påstods att vi var den första medicinarkursen någonsin som fick en föreläsning om läkemedlens påverkan på miljön. Exemplet vi fick höra då handlade om fiskar i Gråbotrakten och konsekvenser av rester från p-piller i avloppet.

Problemet i Gråbo ter sig plötsligt minimalt jämfört med Hyderabad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Välkommen att besöka min blogg där jag skriver om tidig avnavling och de skador barnen kan få av detta. Jag undrar även varför inga journalister vill/törs skriva om detta?

mvh Linda Morge

http://blogg.aftonbladet.se/15613/