22 juli 2007

Mediebevakning när den är som mest inträngande

Expressens Ingvar Hedlund avslöjade för snart 30 år sedan att dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin opererats för hemorrojder. Fälldin svarade med att bojkotta Hedlund och om man får tro Hedlunds anekdotbok är Expressenreporten ännu ej förlåten.

När president George W. Bush i helgen genomgick en koloskopi, en undersökning av tjocktarmen, berättade Vita Husets pressavdelning i förväg om ingreppet och meddelade även resultatet efteråt. Hela världen vet nu att fem polyper avlägsnats från presidentens tjocktarm och att dessa ska undersökas i mikroskop.

Bush lämnade för ett par timmar över makten och kärnvapenkoderna till vicepresident Cheney. Därför är det lätt att argumentera för allmänintresset i fråga om presidentens tarmundersökning. Tjocktarmscancer är dessutom en av de vanligaste cancerformerna (nummer tre i Sverige) och får knappast medieuppmärksamhet därefter. Tarmar verkar inte vara något man vill höra om i tv-nyheterna medan man äter middag.

Jag har läst några hundra rubriker i Google News om Bushs koloskopi och glädjande nog har rubrikmakarna inte varit så kreativa som de skulle kunna ha varit. Det rör sig trots allt om en undersökning för att utesluta en dödlig sjukdom och det finns bättre tillfällen att välja om man vill vara vitsig eller sprida anti-Bushstämning . Amerikanska Axcess News är undantaget som bekräftar regeln.

Slutligen något icke tarmrelaterat: Denna blogg finns numera på cirkulation.se

Inga kommentarer: