18 juli 2007

Därför smakar hostmedicin bättre än choklad

Varje dag publiceras i genomsnitt 1700 vetenskapliga artiklar med nya rön inom det medicinska området. Hur ska en enskild läkare filtrera den informationen och överföra den till nytta för sina patienter?

Så här mitt i juli har en av forskningsexplosionens svåraste frågor blivit högaktuell, tack vare doktor Laszlo Sinkvist på Östertulls vårdcentral i Norrköping.

Lokala medier uppmärksammar att Sinkvist ordinerar mörk choklad i stället för hostmedicin mot rethosta. Han grundar sin ordination på studier som visar att de traditionella hostmedicinerna är ineffektiva. Samtidigt visar annan forskning att teobromin, som finns i mörk choklad och kakao, är högeffektivt mot just rethosta.

Jag rekommenderar hellre god choklad än ineffektiv hostmedicin, säger Sinkvist till Folkbladet.

Jaha, vad är då problemet? En påläst läkare som agerar med stöd av aktuell forskning, skattebetalare som slipper lägga pengar på ineffektiv medicin och patienter som - åtminstone enligt doktorn själv - är nöjda. För vem skulle inte bli nöjd om doktorn ordinerade god choklad i stället för hostmedicin som man dessutom kan bli illamående av?


Problemet är att Sinkvist har flyttat forskningsfronten till sitt eget mottagningsrum. Jag vet inte var forskningsfronten egentligen ligger, men den ligger åtminstone inte i Östertulls vårdcentral. Sinkvists jobb är inte att på eget initiativ testa nya, oetablerade behandlingsmetoder.

Det är mycket möjligt att den omskrivne norrköpingsläkaren har rätt i sina slutsatser. Kanske kommer teobrominpiller vara förstahandsbehandlingen mot rethosta den dagen då jag själv har samma erfarenhet som Sinkvist har i dag. Kanske är det så att patienterna med rethosta på Östertulls vårdcentral får framtidens behandling redan i dag.

Men för att få reda på det krävs stora, kostsamma studier med ett patientunderlag vida överstigande doktor Sinkvists rethostepopulation i Norrköping. Vilken dos är bäst? Vad händer om man tar för mycket? Är det farligt för barn? För gravida? Hur länge ska man behandla? Är det verkligen bättre än placebo? Vad händer om man äter andra mediciner samtidigt?

I väntan på svaren på dessa frågor känns smaken av hostmedicin godare än choklad - åtminstone vid rethosta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det enda jag tyckte var godare än hostmedicin när jag var liten, var AD-droppar.