12 juli 2007

Bondfångeriet bakom bakfyllemedlet

Det är inte ofta läkare kritiserar kolleger offentligt och när det väl händer brukar det vara med väldigt tama ord.

Därför är det uppiggande att läsa debattartikeln i GP där tre läkare från Sahlgrenska i Göteborg med Staffan Svensson i spetsen sågar bakfyllekuren Revigör med ord som luredrejeri, bondfångare och bluff.

Revigör säljs för en femtiolapp per kur på omkring 1000 försäljningsställen i Sverige. På hemsidan finns ett diagram som bekriver Revigöreffekten mot baksmälla och det står att Revigör är resultatet av svensk forskning. Läkaren och medicine doktorn Olle Haglund i Uppsala presenteras som preparatets uppfinnare och det står att han bedrivit forskning om alkohol och skrivit flera artiklar i ämnet.

Det finns sju träffar på artiklar skrivna av Olle Haglund i den internationella forskningsdatabasen PubMed. Den senaste publiceringen är från 1999 och liksom flertalet andra artiklar av Haglund handlar den om fiskolja. Intressant nog är ordet alkohol överhuvudtaget aldrig nämnt i något av hans publicerade forskningsarbeten.

Den svenska forskning som ligger till grund för Revigör beskrivs som en dubbelblind placebokontrollerad studie genomförd av läkare från Karolinska Institutet och Uppsala Universitet. Det låter förtroendeingivande, men några närmare referenser till studien saknas. Författarna till GP-artikeln har bett om att få ta del av studien men fick beskedet Tyvärr, ger vi endast ut studien till våra samarbetspartners.

Det finns alltså ingen vetenskaplig grund - åtminstone inte någon som företaget bakom vill redovisa - till att Revigör fungerar. Visserligen är substanserna som ingår i Revigör (vitaminer, mineraler, koffein etc.) kända för att hjälpa mot allehanda bekymmer men varför man ska betala en femtiolapp för Revigör i stället för att ta billigare vitamintabletter får vi inte veta.

Debattörerna i GP begränsar sig till det medicinska området i sin kritik mot Revigör. Bondfångeriet sträcker sig dock bortom hälsokostbutiker och Pressbyråkiosker och når ända till finansmarknaden.

Företaget som säljer Revigör heter Scandinavian Healthy Brands och senare i sommar noteras bolaget på NGM-börsen. Revigör är bolagets huvudprodukt och man planerar att sälja bakfylletabletter för 4-5 miljoner kronor per år. I prospektet (PDF-länk) inför deras nyligen genomföra nyemission presenteras Olle Haglund som rådgivare till företaget och beskrivs som en av Sveriges ledande forskare inom alkohol.

Emissionen övertecknades med 60% och prospektet hjälpte till att dra in nio miljoner kronor till bolaget.

Allt tack vare en produkt som bygger på svensk forskning man inte vill redovisa, en forskare som inte publicerat några resultat på åtta år och som aldrig använt ordet alkohol i sin forskning trots att han presenteras för investerare som
en av Sveriges ledande inom alkoholforskning.

Man kan få huvudvärk för mindre.

2 kommentarer:

Pekka S sa...

Utmärkta kommentarer! Speciellt intressant med uppgifterna om Pubmedsökningen och företaget Scandinavian Healthy Brands. Alltid uppskattat när någon bygger på en nyhet istället för att endast återge den i omformulerad form!

Anonym sa...

Känner inte till medicinska termen, men jag har alltid hört att det bästa medlet mot baksmälla kallas återställare:))))